Het rugzakmodel van je persoonlijkheid

We dragen allemaal een rugzak vol levenservaring mee, met wat we hebben meegemaakt in het verleden. Als je met iemand communiceert gaat deze rugzak van je persoonlijkheid gewoon mee. Hierin zitten namelijk ook je (voor)oordelen, meningen, ideeën, patronen, associaties, pijnen, verlangens, wensen en eisen.

Wat er bovenin je rugzak zit, dat is niet van tevoren te bepalen. Zie het als allerlei zaken die opgeschud kunnen worden door wat je hebt meegemaakt, interactie met de ander, wat je medegedeeld wordt, hoe je je op dat moment voelt, enzovoort. Dit alles is verbonden met hoe jij je verhoudt tot jouw systemische werkelijkheid en hoe de ander hierin een rol speelt.

Hoe meer je erkent en accepteert wat er uit je rugzak naar boven komt, hoe meer verbinding je hiermee kunt maken. Via die verbinding met jezelf kun je vervolgens authentieker met anderen communiceren en resoneren.

De verbinding met je eigen rugzak is dus een onderdeel van je persoonlijkheid. Deze verbinding uit zich in een energiestroom die kan resoneren met de rugzak van een ander. Dit kan zowel positieve als minder positieve gevoelens opwekken. Wanneer jullie herkenning en erkenning vinden bij elkaar zal dit prettig voelen maar wanneer de ander jou bewust of onbewust niet accepteert of andersom, dan word je geraakt en kun je in een overlevingsstrategie schieten. Zicht op je rugzak helpt dus om de ‘energie flow’ in jezelf en in je relaties te verbeteren, en om je persoonlijkheid in alle situaties te accepteren.

Je angsten, pijnen en tekortkomingen uit het verleden resoneren met alle mensen waarmee je in contact komt. Jouw rugzak is systemisch gezien dan ook verbonden met zijn of haar rugzak. Zaken die je vanuit je rugzak op je neemt, doorleeft en omarmt maken het omgaan met een ander makkelijker en meer vanzelfsprekend.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.