Het AQAL Model van Ken Wilber, toets je kwadranten

Het AQAL (All Quadrants All Levels) model van Ken Wilber beschrijft vier kwadranten in relatie tot jouw bedoeling. Jouw bezieling in je werk.

  • Het Individu/Binnenkant (IK) kwadrant. Dit kwadrant heeft betrekking op de interne aspecten van de persoon zoals het zelfbeeld en kernwaarden. Deze waarden zijn niet meetbaar maar kunnen op basis van gesprekken en de juiste vragen worden vastgesteld.
  • Het Individu/Buitenkant (HET) kwadrant. Dit kwadrant heeft betrekking op de externe aspecten zoals bijvoorbeeld de houding of het gedrag van een persoon of groep, dit is meetbaar door gedragsobservatie.
  • Het Collectief/Binnenkant (WIJ) kwadrant. Dit kwadrant heeft betrekking op de kernwaarden van de organisatie of een grote groep mensen. Bijvoorbeeld de relaties op het werk, de cultuur die er heerst, de wereld beschouwende visie.
  • Het Collectief/Buitenkant (HET/ZIJ) kwadrant. Dit kwadrant heeft betrekking op de aanwezige systemen en structuren binnen de organisatie of een grote groep mensen. Bijvoorbeeld procedures, overleg- en beslissing structuren.

De gedachte achter deze vier kwadranten is dat elke verbinding van jou en je organisatie/team, die slechts één van de vier elementaire facetten integreert, incompleet, aspectmatig en eenzijdig is. En, dat elke ambitie of doelstelling vier aspecten bevat: persoonlijke ontwikkeling en leiderschap (IK), competenties en gedrag (HET), cultuur en communicatie (WE) en systemen en processen (HET/ZIJ). Om jouw wezenlijke bedoeling te bewerkstelligen, dienen al deze aspecten van persoonlijke, team- en organisatie- ontwikkeling te worden verweven tot een integrale ‘Why’.

Als nu bijvoorbeeld het Collectief/Binnenkant (WIJ) kwadrant verandert door een fusie of overname, heb jij zelf in het Individueel/Binnenkant (IK) kwadrant uit te zoeken of jouw bezieling nog past bij de nieuwe WIJ.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.