Wat is mediteren?

Er wordt heel veel gesproken over mediteren, en er zijn heel veel vormen. Maar eigenlijk is de basis van mediteren je te brengen naar het hier en nu.

Wat daarin voor jou voor werkt is al mediteren.

Je hoeft helemaal niet op een speciaal kussentje te gaan zitten, je hoeft geen speciale muziek te draaien. Je hoeft ook niet in een bepaalde ruimte te zitten, of in een bepaalde houding.

Dat kan allemaal helpen, maar het hoeft niet. Alles wat je dichter bij het hier en nu moment brengt is een vorm van mediteren.

Als tuinieren, of chocola eten je dichter bij het hier en nu brengt, is dat al mediteren.

Je gedachten willen je uit het hier en nu houden. Gedachten hebben niks met de leegte van het hier en nu. Je ergens op focussen kan je gedachten richten op 1 ding, waardoor je dichter bij de leegte van het hier en nu komt. Dan ervaar je de sensaties in je lichaam.

Aandacht voor je zintuigen prikkelt het hier en nu. Gedachten gaan vaak niet over ervaringen van je zintuigen in het hier en nu. Gedachten gaan over mogelijke toekomstige ervaringen, of ervaringen uit het verleden. Gedachten zijn nooit waar in het hier en nu. Ze laten je een schijnbare waarheid doen denken.

Alles wat je zintuigen in het hier en nu prikkelen, ervaar ik als mediteren. Als je een berg op fiets en zoveel mogelijk in het hier en nu kan blijven. Als je tuiniert en in het hier en nu in de modder in de grond woelt.

Alles wat je gedachten dichter bij het nu brengen, en je lijf in het hier, draagt bij aan wat we meditatie noemen.

Dus maak meditatie niet te groot. Doe wat je te doen hebt om meer in het hier en nu te blijven. Fiets, tuinier, welke hobby dan ook. Als je bewust in deze hobby of het moment stil staat bij het hier en nu. Focus, richt op je adem, dan ben je eigenlijk al aan het mediteren!

Maak het geen uitdaging om te doen, maar ervaar het in het moment dat je het ervaart. Op jouw manier, op jouw plek, op jouw moment. Het helpt mij om me meer bewust te zijn van mijn keuzes, bewust te zijn waar ik ook niet voor kies. Mijn grenzen te bewaken, mijn lijf te voelen en me te verwonderen over het ongelofelijke feit dat we bestaan! Dit alles in het hier en nu.

De rest, alles wat we bedenken weten we niet wat daar de waarheid van is. Alleen het hier en nu weten we zeker.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.