Van beontop naar beonbottom

Beontop in grote zaal

Ik werd deze week een avond uitgenodigd om een opstellingen workshop te geven in een groter event over Agile werken in relatie tot de omgeving van een ICT bedrijf. Er waren 150 deelnemers. We begonnen met een presentatie in de grote zaal, en daarna zou ik de opstelling in diezelfde grote zaal doen. Ik had rekening gehouden met tussen de 20-60 deelnemers. Dus had een paar groepsopstellingen in gedachten.

Naast mij waren er nog 12 andere workshops die gingen over Agile rollen zoals de scrummaster, hoe je je in relatie tot de product owner kan gedragen, de Agile taal, etc.. We moesten allemaal pitchen, en ik pitchte dat de opstelling zou gaan over de bedoeling, the why, jouw ‘purpose’ in relatie tot je organisatie. Na de eerste presentatie was het even pauze, en vervolgens zou de opstellingen workshop starten. Ik had er zin in.

Beonbottom in grote zaal

Ik ging even een kop koffie halen, en kwam daarna terug in de grote zaal. En wat bleek? Er zaten nog maar 5 mensen in de zaal! Ik dacht WTF, van 150 naar 5…wat is hier aan de hand. Ik nam een slok koffie en begon met de workshop.
Ik voelde me veel kleiner dan daarvoor, en er ging vanalles door mijn hoofd..was mijn pitch te zweverig, is het echt over de bedoeling, the why, hebben te kwetsbaar voor ICT-ers? Gelukkig sprak ik mijn teleurstelling uit, nam nog een slok koffie en zette me in voor deze kleine, maar dus wel zeer geïnteresseerde groep. 4 van de 5 hadden nog nooit van opstellingen gehoord!

Beontop met kleine groep

Met nieuwe moed begon ik, en vroeg of iemand een vraag had die te maken had met eigen bedoeling in relatie tot wat de organisatie uitstraalt.
Een deelneemster had een mooie heldere vraag in verband met het doel van de workshop en het evenement. Na een korte uitleg over opstellingen gingen we aan de slag. En..het werd een prachtige opstelling met veel duidelijkheid en alle deelnemers waren verwonderd wat ze hierbij voelde en hoe het veld hun meenam in de beweging. Ik dacht, dit klopt gewoon weer precies. Met een grote groep hadden we nooit dit resultaat kunnen bereiken voor deze deelneemster. Ik kreeg hernieuwd vertrouwen en werd weer van klein groot.

Wat een gave ervaring om mee te maken. En achteraf een mooi inzicht hoe mijn eigen ego mij eerst meenam op reis! Soms moet je weer even de bodem voelen, om weer naar de top te kunnen. Na deze workshop kon ik zelf nog genieten van een workshop over ‘Theorie U’. Ik had in korte tijd de hele ‘U’ doorlopen!

Wil je ook leren wat een professionele opstelling is, en wat je er eventueel aan kunt hebben, kijk op; http://www.loopbaan-opstellingen.nl/opleiding-in-loopbaan-en-organisatieopstellingen/
Voor een overzicht van alle opleidingen, kijk op: http://www.loopbaan-opstellingen.nl/opleidingen/

Heb je een vraag over opstellingen, loopbaan of andere zakelijke vraag, vul ajb het contactformulier in op deze website. Aanmelden voor een basiscursus kan via dit bestelformulier.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.