De illusie van controle

Als professional denk je vaak dat je je werk onder controle houdt. Dat je sommige veranderingen kan negeren en zelf aan het stuur zit van je werk. Niets is minder waar. Je werkomgeving bestaat uit heel veel verschillende variabelen die onmogelijk allemaal onder controle te krijgen zijn.

Visualiseer je werkomgeving eens als een grote hoeveelheid pendules die naar evenwicht zoeken.

Als je de controle wenst, ben je continu de verschillende pendules een zetje aan het geven naar de door jou gewenste toestand.  Vind je het logisch dat dit je vermoeit?

Alle situaties in je werk en alles wat we doen heeft een evenwichtspunt. Een natuurlijk evenwicht. Als je controle in je werk forceert, passeer je links of rechts dat evenwichtspunt. Je moet dan moeite doen om een pendule in die positie te houden. Zie je jezelf al rennen langs alle pendules om ze elke keer een setje te geven?

Waarom de hier beschreven systemische principes niet toepassen en elke situatie en alles wat je doet vanzelf in zijn natuurlijke balans te laten komen?

Dit vereist eerst het loslaten van de illusie van controle, en vervolgens moeite doen om van binnenuit te ervaren waar je eigen talenten en werkplezier vandaan komen. En de ruimte en tijd te nemen om werksituaties vanzelf hun natuurlijk evenwicht te laten bereiken.

Als je de elementen in je werk vanzelf in natuurlijk evenwicht laat komen, dan ben je op weg naar succesvol werken. Dit betekent dat het systeem voor jou gaat werken. Dat je eigenaarschap neemt over wat jij kan beïnvloeden en eigenaarschap laat aan anderen die hun stukje in het geheel voor hun rekening dienen te nemen.

Als alles klopt en je in je werk succesvol persoonlijk systemisch leiderschap gaat ervaren, ben je op het juiste carrière pad terecht gekomen.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.